Residu orgànic zero

  • Augmenta la mida de la font
  • Mida de la font per defecte
  • Disminueix la mida de la font

Presentació

Correu electrònic Imprimeix PDF

El Projecte Residu Orgànic Zero es va iniciar a Llavorsí, Pallars Sobirà, a finals d’estiu de 2006. La proposta del projecte era tractar la matèria orgànica del poble mitjançant el procés de compostatge, revaloritzant aquest residu i convertint-lo en un recurs.


A la comarca del Pallars Sobirà no es fa cap tractament de la matèria orgànica a nivell comarcal excepte un projecte pilot que s’està duent a terme amb èxit actualment que es tracta de abastir de compostadors a petits pobles (10-60 habitants), els mateixos usuaris mesclen la matèria orgànica amb la fracció seca i tècnics del Consell Comarcal en fan el seguiment.


Pel cas de Llavorsí no era vàlid aquest sistema per vàries raons, una per la gran quantitat de matèria orgànica a tractar i segon, per què Llavorsí no disposa de zones verdes dins el poble per a col.locar els compostadors comunitaris.


Després d’estudiar totes les opcions i de visitar altres experiències, el més viable va ser el de construir un centre de compostatge, el procés seria el mateix però en un sol espai, s’afegia el fet que calia fer recollida de la matèria orgànica per tot el poble.


Així doncs es va dissenyar una campanya de comunicació per tal d’implantar aquest sistema de recollida i tractament de la matèria orgànica.


Des del setembre del 2006 es van començar a impartir tallers d’educació ambiental mitjançant jocs i sortides a l’entorn fent reflexionar als petits i grans de la importància de la nostra actitut enfront el medi ambient. Cap a l’abril vam iniciar el projecte d’hort escolar, pensat i dissenyat per a tots ells, enfrontant-se a petits problemes i veient com creixien les plantes que havien sembrat i cuidat.